Publicerad den

Bromsfälla gör hästhagen trevligare

Många bromsar och getingar i hästhagen? Det är inget ovanligt problem. En bromsfälla kan vara det som behövs för att göra hästhagen lite trevligare – både för dig och för hästarna.

Bromsfälla från Stick.se – Pris ca 1500 kr – Läs mer…

Placeringen är viktig

Placeringen av bromsfällan (eller bromsfällorna) är det viktigaste. Fällan bör placeras där det ofta är många bromsar och getingar, vilket brukar vara vid vatten eller vid fuktiga platser i gräset.

Gott så, men det är också viktigt att säkerställa att hästarna inte kan gå fram till den med risk för att fastna eller skada sig. Givetvis bör inte heller andra djur i närheten än hästarna löpa risk att skada sig. Placera runt paddock eller hage.

Att se över för bästa resultat 

  • Trivs bland fukt. Bromsar trivs bland fuktiga områden i hagen, till exempel platser där gräset är blött. De trivs bland mossar, myr och kär och gillar att ha nära till vattendrag av olika slag.
  • Kartlägg rutterna. För att fånga upp så många bromsar som möjligt, utan att behöva placera fällan nära någon häst, så kan du kartlägga rutterna. Det kan till exempel vara att de brukar flyga mellan hagen och en bäck i närheten. Placera i sådana fall fällan med tryggt avstånd till hästarna, men fortfarande i bromsarnas rutt.
  • Töm ofta. Hur ofta en bromsfälla behöver tömmas beror på storlek och hur många den fångar. Titta över den regelbundet i början för att få en uppfattning om hur ofta det behöver göras. Är det riktigt många insekter så kan den behöva tömmas dagligen – annars brukar någon eller ett par gånger i veckan räcka.
  • Var ute i god tid. Sätt gärna upp fällan tidigt på säsongen, då honorna är aktiva redan från april. Genom att sätta upp fällan proaktivt motverkar du ett större bestånd runt hagen.

Bildkälla: Lantbrukarna

Ett hållbart alternativ

För dig som vill ha ett hållbart alternativ så kan bromsfällor vara ett bra val. Medan många olika bekämpningsmetoder för bromsar och getingar innehåller gifter och kemikalier, så gör bromsfällor som regel inte det. Bromsarna dödas inte med något medel utan luras att flyga in i ett utrymme de inte kan komma utifrån. Läs mer nedan.

Så funkar en bromsfälla

En bromsfälla verkar utan gifter och fungerar genom att lura bromsarna. En svart boll som värms upp av solen lockar dit dem, och när de har bitit – och inte insett att det går – flyger de uppåt där de fastnar i en tratt.