Getingar – en trädfällares mardröm

Getingar är inte enbart ett otyg för de boende som vill njuta av sin trädgård en vacker sommardag. De är rent ut av förrädiska för de som dagligen jobbar i miljöer där det vanligtvis förekommer getingar. Vi har varit i kontakt med Trädgårdsproffsen för att få veta mer om hur det faktiskt påverkar trädfällare och trädgårdsmästares arbetssituation då getingarna är som mest aktiva.

Tänk dig följande scenario; du är ca 5 meter upp i luften, ståendes bland grenar med sele och motorsåg i högsta hugg för att påbörja kvistningen av trädet som du bitvis ska fälla. Du påbörjar arbetet och grenarna faller allt eftersom ner till marken.

Motorsågen tystnar för att du ska byta ställning för att komma åt de andra grenarna bättre. Och så hör du bekant det brummande ljudet från en geting! På dessa höjder med en motorsåg, även om motorsågen är utrustad med diverse säkerhetsanordningar, är en geting det sista man vill ha surrandes omkring sig. Det räcker med att den lille krabaten tar sin in under fel skyddsplagg på kroppen så är det nästan ett faktum att bli stungen. Och är man då i färd med att såga ner grenar på 5 meters höjd är det sista man vill att det ska vara ett skadedjur involverat i proceduren.

Därför görs det alltid en okulär besiktning av träden innan de bestigs för att försäkra sig om att ett getingbo inte finns placerat någonstans på stammen. Men då de är flygfä har dem dessvärre den dåliga smaken att dyka upp i tid och otid då även kådan från träden kan locka dem.

Getingar överlag är något både trädfällare och trädgårdsmästare tampas med när det är säsong. Förutom att getingallergi inte är något att leka med så är påhälsning av getingar generellt en ovälkommen överraskning. Det kan därför även vara bra att hålla koll på sin trädgård och bostad för att se om det dyker upp ett getingbo som kan behövas bekämpas. De produkter som finns här utgör ett effektivt skydd för att mota bort denna ohyra!