Publicerad den

Getingsäkra hemmet inför sommaren

Det tar inte lång tid att ”getingsäkra” en bostad – men det kan göra riktigt stor skillnad. Gör det svårare för getingar (och andra skadedjur) att bygga bo samt ta sig in i bostaden!

Täpp till och sätt stopp

Ta ett varv kring bostaden och titta efter sprickor i fasaden, ventilationshål och kvisthål. En del hål kan täppas till medan ventilationshål istället skyddas med insektsnät.  Ser du getingar som flyger i närheten springor och vinklar i byggnationen – titta lite extra för att se om de kryper in någonstans. Har de redan bosatt sig i träkonstruktionen kan getingskum användas för att täcka till ingången och döda de getingar som finns inne i boet.

(Bildkälla: Luftvarmepumpguiden, Det skapas ofta små skrymslen kring apparater som sätts upp mot väggarna. I värsta fallet bygger getingarna bon inuti dessa)

Ta bort eventuella små bon

Getingbon som upptäcks på vårkanten kan tas bort på egen hand. Detta förutsatt att det inte har blivit allt för stort. Anticimex rekommenderar att privatpersoner aldrig tar bort getingbon som är större än en pingisboll.

Ska dessa mindre bon avlägsnas bör både mössa och handskar användas som skydd. Det är även bäst att göra det på kvällen eftersom getingarna är mindre aktiva då. Vid större bon, eller om du är allergisk, bör hjälp köpas in.

Nät för dörrar och fönster

Köp in insektsnät till dörrar och fönster redan på våren – innan insekterna har börjat ta sig in i bostaden. Se över att de är hela och att de lätt kan monteras upp. Ett enkelt sätt att effektivt minska allt från mygg och mal till getingar och flugor.

(Bildkälla: Stick.se, Insektsnät för dörr finns både med magneter samt tyngder för att snabbt stängas igen efter passage)

Sätt upp getingattrapper och fällor

Attrapper och fällor har samma funktion – att få bort getingarna. Men de fungerar på två helt olika sätt och bör därmed användas på olika platser.

  • Attrapper

Dessa liknar getingbon och eftersom dessa insekter är revirdjur kommer de hålla sig ett par meter ifrån attrappen. Ett exempel är ”Waspinator getingbo” som anges skapa en avskräckande yta på 6 meter i diameter.

De kan exempelvis hängas på altan för att därmed minska risken för att getingar ska söka sig dit när fikat eller maten ställs fram.

  • Getingfällor

Medan attrapperna skrämmer så lockar getingfällorna. Detta med ett sött lockmedel (exempelvis saft). Getingarna söker sig ner i fällan för att nå lockmedlet men kan därefter inte ta sig ut. Eftersom dessa lockar till sig insekterna bör de inte hängas upp allt för nära där människor förväntas befinna sig.

När det händer – Finns hjälpen?

Se även över vilken hjälp som finns om någon skulle bli stucken. Detta inte minst om det finns barn eller allergiska personer i familjen.

  • Minska smärtan genom att fukta och gnida med magnecyl eller treo – dvs. medicin med acetylsalicylsyra.
  • Ha medel hemma som lindrar smärta vid insektsbett.
  • Se över eventuella mediciner – har de gått ut i datum behöver nya beställas.
  • Ha nummer till giftmedelscentralen tillgänglig
  • Ha en första hjälpen låda tillgänglig