Publicerad den

Getingsommar 2022 det här kan du göra för att förbereda dig

Äntligen är det snart sommar! Sol, bad, glass och semester. Hand i hand med alla dessa härliga saker har vi också getingarna. De är små, snabba, ofta ilskna och glöms lätt bort ute i den härliga sommarsolen. Det vill säga tills de börjar cirkulera runt den framställda och kylda drycken, den grillade maten eller människorna i dess direkta närhet. Att helt slippa dessa frustrerande insekter känns oundvikligt, men det finns några saker vi kan göra för att minska risken att bli utsatta av dem.

Vad innebär egentligen en getingsommar?

En getingsommar är när getingarna börjar bli aktiva på grund av den värme och fukt som finns i luften. Det är en tid på året då de flesta människor spenderar mycket tid ute i det fria, och det är då getingarna är som mest aktiva. I Sverige tenderar ungefär varannan sommar att bli just en sådan sommar, en sommar när väldigt mycket getingar är aktiva samtidigt.

2020 uteblev den klassiska getingsommaren, något som spekulerades att nå oss år 2021 istället. Men även denna sommar förblev lugn och vi står nu inför en ny sommar med två lugna perioder bakom oss.

Tidiga rapporter från Kalmar indikerar på ytterligare en lugn sommar medans Stockholm och andra sidan vittnar om motsatsen då mängden skadedjursärenden om just getingar har ökat markant i takt med värmen 2022.

Även om experterna inte är överens vill vi ta tillfället i akt och skicka med dig lite tips på hur du kan göra för att skydda både dig och området runt din fastighet vid händelse av en ny getingsommar.

Såhär kan du hålla getingarna på avstånd.

-Sätt upp en getingskrämma: Getingar undviker att etablera sig i områden med andra svärmar. En getingskrämma fungerar som så att den ser ut som ett getingbo och monteras förslagsvis i anslutning till ett område man vill hålla fritt från getingar. Andra getingar ser då detta bo och kommer således leta sig vidare efter ny oetablerad mark. En vanlig getingskrämma är verksam inom en radie på ca 6m, för större ytor rekommenderas fler getingskrämmor.

-Använd insektsmedel: Det finns olika typer av insektsmedel som är effektiva på getingar. Insektsmedlet kan antingen sprutas direkt på getingen eller appliceras på omgivningen där getingarna cirkulerar.

-Håll rent omkring dig: Getingar är mycket intresserade av matos och söker ofta efter föda. Se till att hålla omkringliggande områden fritt från matrester och skräp.

-Använd skyddande kläder: Om du vet att du skall ut i områden med mycket getingar, använd långbyxor, långärmade tröjor och strumpor för att täcka så mycket av din kropp som möjligt.

-Håll ett öga på beteenden: Getingar är mycket sociala insekter och samarbetar ofta när de jagar eller letar efter föda. Om du ser en geting, var då försiktig i området runt den, då det finns stor sannolikhet att det finns fler i närheten.

-Kontakta en skadedjursbekämpare: Används ofta som en sista utväg för svårt placerade eller väldigt stora getingbon. Har du ett getingbo på vinden, i källaren eller runt din favoritplats utomhus som du inte får bukt med? Då kan det vara värt att kontakta någon som kan sanera just getingbon och bekämpa de tillhörande getingarna. För alla som bor i eller runt Stockholm kan vi passa på att tipsa om BeGone – Skadedjur & Sanering.

Det är alltid bra att vara försiktig och förberedd när man vistas utomhus under sommaren. Med dessa tips hoppas vi kunna bidra till en härlig sommar och en tillvaro som inte kantas av getingar.