
Getingstick drabbar inte bara människor – även våra hundar kan råka illa ut. Att känna till hur du ska agera om din hund blir stucken av en geting är viktigt för både trygghet och säkerhet.
Var är hunden mest utsatt?
Hundar kan bli stuckna var som helst på kroppen, men oftast sker sticken på ställen där huden är tunn och där hunden är nyfiken med nosen, till exempel:
- Läppar och nos
- Öron
- Tassar och ben
- I munhålan eller på tungan
Att bli stucken i mun eller svalg är extra allvarligt eftersom det kan orsaka svullnad som blockerar luftvägarna. Då krävs omedelbar veterinärvård.
Vanliga symtom vid getingstick
Reaktionen kan variera stort mellan olika hundar. Vissa hundar märker man knappt något på, medan andra får tydliga symptom som exempelvis lokal svullnad vid stickstället, rodnad och klåda. Vid smärta kan hunden slicka intensivt på stickområdet. Sitter sticket i en tass kan hunden halta. Om hunden får en allergisk reaktion gäller det att agera snabbt.
Allvarliga reaktioner
Om hunden visar något av följande symtom bör du kontakta veterinär omgående:
- Plötslig trötthet eller apati
- Bleka slemhinnor
- Svårigheter att andas
- Kräkningar eller diarré
- Skakningar eller kramper
Detta kan tyda på en allergisk chock, så kallad anafylaktisk reaktion, vilket kan vara livshotande utan snabb behandling. Läs mer om olika symptom på Agrias hemsida.
Första hjälpen vid lindriga getingstick
Om din hund verkar ha fått en mild reaktion kan du själv vidta följande åtgärder:
- Avlägsna eventuell gadd (ovanligt vid getingstick, vanligare vid bistick)
- Kyl ner området med en kall, fuktig handduk eller kylklamp lindad i tyg
- Förhindra slickande på området – använd tratthalsband om det behövs
- Observera hunden i flera timmar efter sticket, då reaktionen kan dröja
Ge aldrig allergimedicin som är menad för människor utan att först rådgöra med veterinär.
Försäkring och veterinärbesök
Ett getingstick kan i värsta fall bli en dyr historia om det kräver akutvård. En bra hundförsäkring kan täcka kostnaden för veterinärbesöket, inklusive vård vid allergisk reaktion. Kontrollera vad som ingår i din försäkring, särskilt under sommartid när risken är som störst. Det är nämligen stor skillnad på de billigaste försäkringsalternativen och den bästa hundförsäkringen. Det gäller både vid vilka tillfällen som ersättning går att få samt ersättningsnivåer.
Förebyggande tips
Håll koll på var hunden nosar och slickar, särskilt vid frukt, socker eller sopor utomhus. Undvik att lämna mat och godis i trädgården och se över trädgården efter getingbon, särskilt under altaner, i buskar eller vedtravar. Det kan även vara bra att hänga upp getingboattrapper på altanen eftersom dessa skrämmer bort insekterna då de är revirdjur.