Mota Olle (getingarna) i grind med rätt myggnät

Getingfällor, insektsspray eller andra medel kan visserligen vara effektiva. Men det enklaste sättet att bli getingfri är att helt enkelt att hålla getingarna på tryggt avstånd med myggnät. Släpp inte in dem så är i alla fall hemmet en fredad zon.

En enkel lösning är att köpa myggnät på löpmeter och därmed klippa av den bit som behövs och montera upp med häftstift. Lösningen är enkel – men inte speciellt funktionell. Myggor, flugor, getingar och andra insekter hittar nästan alltid de små hålen som blir mellan häftstiften. Det kan tyckas vara mycket små hål men insekterna gör vad de kan för att komma in i värmen och komma nära ”maten”.

Det finns även speciella myggnät som än anpassade för dörrar och fönster. Dessa skapar bättre förutsättning att hålla småkrypen utanför. Men även här skiljer det sig ganska rejält i både funktion och effektivitet.

Den fråga man bör ställa sig är helt enkelt – hur tätt blir det kring kanterna? Samt – vad händer om en fönster eller en dörr måste öppnas? Hur effektivt skyddar nätet då?

En av de lite dyrare, men klart effektivaste, sätten är de myggnät som erbjuds av bland annat insektsskydd.se.

Myggnätet är då fastmonterat på en ram som sedan placeras i fönstret eller i dörröppningen. Det enda som krävs för att montera ramen är en skruvdragare och några skruvar. Den sitter sedan där under hela sommaren. Fönstret kan öppnas ändå utan att nätet behöver tar bort eller sättas tillbaka. På dörren skapas en ”extradörr” av myggnätet som snabbt drar igen sig bakom den som går ut genom dörren.

Just snabbheten och tåligheten är grunden.