Skära och ta ut giftet?

Det finns en skröna om att man kan få ut giftet från insekter om man blir stucken genom att snitta med en liten kniv och därefter pressa ut blod och gift. Det är inte allt för sällan man ser detta i en hollywoodfilm då hjälten tar sin EDC-Kniv som sitter i skoskaften och utan att tveka skär sig själv för att få bort giftet. Men funkar det i verkligheten? Till största sannolikhet inte. Det är betydligt större chans att detta förstör mer än förbättrar. Klart kniven går att använda – om nu hjälten måste ha en sådan och använda den för att verka lite mer cool.

Den som blivit stucken kan i första hand försöka ta bort gadden. Detta genomförs enklast med en pincett. Nu är det väll inte alla som går omkring med pincett och då får väll hjälten göra entré med sin snygga kniv. Försök i detta fall att skrapa bort gadden sakta och försiktigt. Att klämma ut gadden är lika dumt som att försöka klämma ut giftet. Chansen är mycket stor  att giftet sprids och det därmed ökar klådan.

Lindra svullnaden med att kyla området. Gärna med isbit eller kall metall. Kylsprayer kan uppleves som smarta lösningar men risken är stor för köldskador med dessa. Så mycket behöver man inte heller kyla.

Höj arm eller ben och låt det vara i högläge i minst 10 minuter. Detta för undvika så mycket svullnad. Är bettet i handen så ta av vigselring och andra ringar direkt. Det är nämligen flera gånger per år som läkare måste klippa sönder ringar då de trycker mot de svullnader som uppstått vid getingbett och andra bett som personen varit allergisk mot.